28. 10. 2013

Ideme na kávu? Dala by som si piccolo ... Picco - čo!?

Možnože to budete počuť teraz prvý krát, možnože ste sa s tým už stretli. Ale áno, je to tak: piccolo skutočne neexistuje. Niektorí sa asi pýtate sami seba, že ako je to možné, keď včera ste si z jedného piccolka chlipkali v meste na terase, keď už bolo teda také pekné počasie. Prečo teda piccolo vlastne neexistuje?
Ide v podstate iba o nesprávne pomenúvanie jednotlivých druhov káv. Ide o takzvané poslovenčovanie. Piccolo, veľké presso, malé presso. Názvy káv sme si prispôsobili podľa toho, ako vyzerajú. Myslím, že nastal čas vám ozrejmiť, ako si treba kávu správne pýtať a nehanbiť sa povedať aj čašníkom, či priamo baristom, že robia chybu, ak vám ponúkajú veľké presso alebo dokonca nedajbože vy si vypýtate väčšie piccolo.
U kávy espresso neexistuje viac variánt prípravy. Espresso je jednoducho espresso. Bodka. Espresso je kávový nápoj, ktorý má objem 30 (prípadne 35) mililitrov a je pripravený zo 7 alebo 7,5 gramov pomletej kávy. Ďalšími atribútmi sú extrakcia nápoja (je ovplyvňovaná aj hrúbkou pomletej kávy), ktorá by sa mala pohybovať v rozmedzí 25 až 30 sekúnd; a tlak - ten by mal byť nastavený na 9 barov. Čas extrakcie je veľmi dôležitý, pretože ak je kratší, tak do nápoja vám nestihne natiecť všetka chuť espressa. Na druhej strane, ak by však bola dlhšia, tak vám do kávy zase tečú nežiaduce látky. Po 45 sekundách sa do nápoja začne vo väčšom množstve uvoľňovať kofeín.






 Pri správnej extrakcii sa na povrchu kávy vytvorí pena - crema. Crema je hlavným cieľom pri príprave espressa a prvým a základným kritériom hodnotenia kvality espressa. Prítomnosť cremy však ešte neznamená, že aj samotná káva bude dobrá, je iba znamením toho, že espresso bolo extrahované správne. Správna crema by mala byť kompaktná, stabilná a najmä dlhotrvajúca. Mala by zostať v šálke aj po dopití kávy.







Ak sa niekomu bude zdať na jeho pomery príliš slabé, mám preňho riešenie: dvojité espresso. Nejde o nič iné ako 2 x espresso. Dvojitá dávka kávy. Dvojitá dávka vody. Inými názvami sú double espresso, prípadne espresso doppio.
Ako teda postupovať, ak máte chuť na niečo väčšie ako espresso? Treba si objednať espresso lungo, ale niekde tiež takúto kávu ponúkajú pod názvom americano. Podľa správnosti sa takáto káva pripravuje nasledujúcim spôsobom: do väčšej šálky sa nechá natiecť espresso a potom sa do šálky pridá teplá (nie horúca) voda. Preto by mala byť cena espressa aj espressa lunga rovnaká. Avšak niektoré kaviarne si u nás zjavne účtujú aj za teplú vodu... :) Ak je espresso skutočne kvalitne pripravené, pena by mala zostať aj na povrchu lunga.
Naopak, pre minimalistov mám však taktiež riešenie: ristretto. U nás je táto káva veľmi málo rozšírená, ale Taliani si ju zvyknú dať aj niekoľkokrát za deň. Od espressa sa líši objemom a časom extrakcie. Všetko ostatné (hmotnosť pomletej kávy, tlak, teplota) zostáva. Ristretto má okolo 20 mililitrov a extrahuje sa približne 18 sekúnd. V takejto káve sa nachádzajú najsilnejšie kávové extrakty, avšak menej kofeínu, keďže ten sa začína viac uvoľňovať až neskôr, po 25 sekundách.
Takže najbližšie radšej na espresso, ako na piccolo. Alebo radšej cappuccino?

3 komentáre:

  1. Super kocka, len tak dalej.. treba sirit kavovu osvetu

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pár rokov robím čašníčku a veru tie výrazy čo som sa napočúvala to bol nonsens. Podľa mna by dosť pomohlo, keby ku jedálnemu lístku bol priložený samostatný dokument o káve, druhu kávy a spôsobe prípravy. ľudia by sa niečo priučili a vedeli by čo dostanú. Tiež odporúčam prečítať článok http://www.coffeein.sk/blog/29/espresso-versus-slovenske-presso/ ktorý súvisí ku tejto téme.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja mám kávu rada a určite až budem v Bratislave, tak navštívim túto kaviareň. Nedávno som si do svojho auta zaobstarala tu parkovacieho asistenta a musím povedať, že to bola tá najlepšia voľba. Parkovanie už pre mňa nie je, také stresujúce ako predtým. Teraz už parkujem s pokojom a presnosťou, čo mi šetrí čas a znižuje riziko poškodenia môjho auta alebo iných vozidiel.

    OdpovedaťOdstrániť