12. 10. 2013

Na káve ako doma... v Obývačke

Dnes sme mali v škole namiesto vyučovania akúsi vedeckú konferenciu, kde sme mali povinnú účasť, avšak zase raz naše študijné oddelenie nedomyslelo, kam má natlačiť všetkých študentov z piatich ročníkov ako publikum, takže namiesto tlačenia sa v aule a v iných prednáškových miestnostiach som si urobila voľný deň a konečne sa dobre vyspala.
Po obede sme sa s priateľom rozhodli zájsť ešte na kávu predtým, než pôjdem do práce. Prvotný návrh padol na Corny Café, kam sme aj skutočne mali namierené, avšak zopár metrov pred cieľom sme zmenili názor, lebo Maťo navrhol, aby sme išli vyskúšať niečo nové. Spolužiačka mu odporučila jednu kaviareň na Dunajskej ulici, iba krížom cez obchodnú pasáž od Corny Café. Tak sme sa teda ocitli v Obývačke, ktorá je okrem kaviarne aj reštauráciou.
Vchodové dvere sú celé presklené a práve nimi prechádza do interiéru najviac denného svetla. Vnútrajšok je skutočne, ako prezrádza aj názov podniku, zariadený ako obývačka. Teda viacero obývačiek. Na prízemí sa nachádzajú dva gauče pre tri osoby aj s kreslami, ďalej stôl s mäkučkými kreslami a zopár ďalších stolov (už iba so stoličkami), kam si možno sadnúť. Nad stolmi visia lampy s tienidlom, na stenách sú krásne tapety. Jediné čo uberá útulnosti je vysoký strop, avšak nakoľko sa Obývačka nachádza v novostavbe, iný strop sme ani nemohli očakávať...



Usadili sme sa hneď pri vchode, pri klavíri. Objednali sme si cappuccina: Maťo klasické a ja väčšie (XL), nakoľko ponúkajú zo všetkých káv dve veľkosti. Cena káv sa pohybuje od 1 eura do 2,10 s tým, že za 0,20 eura je možné vybrať si do kávy ešte aj príchuť.
Okrem káv majú v ponuke aj čaj viacerých príchutí, horúcu limetku či zázvor, kakao alebo varené víno. Ďalej ponúkajú jogurtové shaky, rôzne nealkoholické nápoje vrátane čerstvej šťavy z pomaranča alebo grapefruitu a taktiež aj limonádu podľa dennej ponuky. Samozrejme nechýba pivo, víno, destiláty a likéry.
Nakoľko je Obývačka aj reštaurácia, tak okrem denného menu ponúkajú aj raňajky, jednohubky, polievky, šaláty, bagety, cestoviny a ďalšie dobroty. Vo vitríne majú aj zopár výborne vyberajúcich zákuskov.
My sme si s našimi mlsnými jazykmi objednali ku káve palacinky - s nutellou a banánmi. Boli tak sladké, že sme ich skoro nedokázali spráskať. Ale nakoniec sa nám to podarilo. Mňam.


Kávy nám priniesli v zvláštnych supermoderných hranatých šálkach, čo sa nám veľmi nepozdávalo, keďže sme obaja zástancami klasického okrúhleho kávového servisu. Samotnej káve však nič nechýbalo. Ja sama pracujem s kávou, tak vždy pri cappuccine kontrolujem výšku mliečnej peny (áno, to je choroba) a táto bola našľahaná skutočne ukážkovo. Obsluha bola veľmi príjemná a snažila sa.


Pri popíjaní kávy som si všimla že majú dosť dlhú otváraciu dobu: od 8:00 až do 23:00 cez týždeň a cez víkend od 13:00.
Príjemný obývačkový pocit kazila iba hudba, ktorá hrala na môj vkus až príliš nahlas. Ale možnože je práve to niekoho predstava obývačky.
Na poschodí sa nachádzajú ďalšie útulné miesta na posedenie - množstvo kresiel, stoličiek, gaučov. Veľmi zaujímavo je riešený dizajn jednej steny na poschodí - je celá tvorená otvorenými knižkami. Znie to síce zvláštne, ale je to presne tak, ako čítate... :)



Celá kaviareň je nefajčiarska, fajčiť sa dá iba vonku na terase. Avšak sedieť vonku na kávičke nám október teda  už veľmi nedovoľuje. Možno o rok na jar.
Ale na kávu do Obývačky určite skôr!

2 komentáre:

  1. Wow, super a originální koncept. Tohle bych si dovedl představit, že bych to třeba i vlastnil. To by potom moje paní neměla jen jednu, ale třeba tři kabelky. Holt to podnikání nejde tak, jak jsem si původně představoval. A začít podnikat v gastru na podzim 2019 se kvůli následujícímu lockdownu vyjevilo jako docela nesmyslný nápad. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tiež sa mi veľmi páčia tieto koncepty, kde sa človek cíti ako doma. Sú tam pekné doplnky bývania, útulno a teplo. Ale musím povedať, že veľkú úlohu v tom dojme hrá aj obsluha. Akonáhle vycítim, že sa zo mňa niekto snaží len ťahať peniaze a vadí mu, že si chcem len tak posedieť, tak radšej odchádzam. O tom predsa tá domáca atmosféra vôbec nie je. ;-)

    OdpovedaťOdstrániť