2. 11. 2013

Jedno kapučínko, prosím... A ako dodatok Caffé Trieste

Capuccino je moja najobľúbenejšia káva. Jednoznačne. Na vrchu nemusí byť ničím ozdobené - a vraj ani vôbec nemá byť ozdobené škoricou, kakaom alebo čokoládou - tým sa vraj prekrýva skutočná chuť kávy, prípade sa tým baristi snažia prekryť zlú chuť kávy, alebo kvalitu napeneného mlieka. 
Správne pripravené cappuccino sa má skladať z 1/3 z espressa, 1/3 horúceho mlieka a 1/3 mliečnej peny. Mliečna pena na povrchu by mala byť lesklá a popri okrajoch šálky by mal byť akýsi kávový kruh - to je znakom toho, že mlieko a espresso sa dobre premiešali a vy to už vôbec nemusíte robiť.
Cappuccino by sa malo podávať v porcelánovej šálke s oblými stenami. Rozhodne nie do skla a už vôbec nie do papiera, ako to teraz často vídam na ulicach. Blah. Káva do papiera. Nie.
Dokonale pripravené cappuccino by sa malo dať vypiť ihneď - teda bez toho, aby ste si na nápoji popálili ústa.
Iste ste sa už v zopár kaviarňach stretli s ozdobeným cappuccinom, takzvaným latté art cappuccinom. Nemyslím tým však čokoládový topping (polevu). Latté art cappuccino je také, na ktorom je obrázok vytvorený priamo mliečnou penou. Teda bez pridania čokolády, či škorice. Ide o kreslenie do kávy za pomoci nalievania mlieka.






Najlepšie cappuccino som zatiaľ pila v kaviarni Caffé Trieste na Floriánskom námestí. Je to malá kaviareň, ktorá má svoju pravidelnú klientelu. O túto kaviareň by som ani nezakopla, kebyže mi ju kamaráti len tak mimochodom neopíšu - vraj je to kaviareň otvorená už od skorého rána a majú tam dobrú kávu na povzbudenie po prehýrenej noci. A tak som sa teda dostala do Caffé Trieste.
Kaviareň je veľmi malinká a teraz v zimnom období si tam iba ťažko nájdete miesto na sedenie. V lete to bolo jednoduchšie, pretože mali terasu. Ale aj tá bola takmer vždy plná. 



Z káv ponúkajú klasiku: espresso, cappuccino, latté, ďalej majú v ponuke domácu citronádu, horúce čaje a samozrejme nealkoholické nápoje. A toto všetko sa výborné ceny. Nie raz sme odtiaľ odchádzali až začudovaní, že ako je možné, že sme platili iba tak málo. No málo ako málo, ale oproti ostatným kaviarňam sú ceny skutočne neporovnateľné.


Tým, že kaviareň má takú komornú atmosféru, môžete sa popri chlipkaní z výbornej kávičky započúvať do zvukov kaviarne: štrnganie s riadom, cinkanie lyžičiek, šuchot novín, zvuk parnej trysky a neustála vrava. Ako bonus vám nos bude štekliť vôňa kávy.
Ku kávičke si môžete dať teplý croissant (maslový alebo čokoládový), jemnučké linecké koliesko a raz som zahliadla aj marlenku.
Kávu si tu môžete aj priamo kúpiť - ponúkajú 4 druhy: Crema (káva typu robusta, veľmi krémová), Bar (výnimočná chuť a krém, pre skutočných milovníkov kávy), Forte (silná vôňa a chuť), Arabica (jemná chuť, kombinácia vzácnych kávových zŕn)
Obsluha je veľmi milá, dievčatá sa vždy usmievajú. No radosť sem chodiť. Tejto kaviarni sa ako jednej z mála podarilo vytvoriť neopakovateľnú atmosféru - ľudia sa sem chodia stretávať (hovorím z vlastnej skúsenosti). Keď si raz povieme, že sa stretneme na káve, vôbec si medzi sebou nemusíme vysvetľovať v ktorej kaviarni sa stretneme. Vždy ide o Trieste. A nezáleží na tom, či je osem hodín ráno alebo šesť hodín večer. A nie sme jediní. Toľkokrát tam vidíme tých istých zákazníkov v nejakom určitom čase. Napríklad v nedeľu ráno (alebo skôr doobeda) sem chodia páni po štyridsiatke - čerstvo osprchovaní, oholení a podaktorí aj s práve vyfúkaným účesom, dajú si každý po jednom espresse a sedia tam celú večnosť a rozprávajú sa. A nikto ich pohľadom nevyhadzuje, keď už majú prázdne šálky.
Vidíme sa teda na káve?

Caffé Trieste na Foursquare

2 komentáre:

  1. Kávu zbožňuji a ráda zkouším nové druhy. Líbí se mi i obrázky výše a když udělá barista nahoru na kávu nějaký obrázek. Já doma piji jen bezkofeinovou kávu, která mi chutná už dva roky. Kupuji ji přes https://www.fairtradecentrum.sk/fair-trade-kava-bez-kofeinu/ . Rozdíl bych nepoznala, krásně voní i chutná. Když jdeme ale ven s kamarádkama, vypiji i jinou a moje oblíbená je třeba vídeňská.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Až pôjdem do Bratislavy, tak určite skúsim. Vďaka za tip. Nedávno som bol v Bratislave a bol som prekvapený aká zlá je tam situácia s parkovaním. Nejaké voľné miesta sa síce nájdu, ale napríklad ja som mal problém na väčšinu vojsť kvôli veľkosti môjho auta. Hovoril som si ale, že by mi s parkovaním v takých podmienkach mohol pomôcť parkovací asistent. Díval som sa, že sa to dá zohnať napríklad tu. To by mohlo pomôcť.

    OdpovedaťOdstrániť