22. 11. 2013

Mňam od začiatku až do konca. Bistro St. Germain.




Jedinečný koncept kaviarne s nádychom Francúzska s výborným jedlom, výbornými zákuskami, výbornými nápojmi a výbornou kávou. Táto kaviareň, teda vlastne bistro, je niečo, čo musí každý raz zažiť. Okom aj žalúdkom. 






Dovolím si napísať, že takúto atmosféru nezažijete v žiadnej inej kaviarni v Bratislave. Teda doteraz som podobnú ešte nenavštívila. Takmer vždy majú plné, od rána až do večera, a ak práve nie je každý stôl obsadený, tak minimálne na trištvrtine z nich je rezervácia. Takže ak sa sem niekedy vyberiete, musíte počítať aj s tým, že odítete so sklonenou hlavou. Rezervácia je istota.
Mne sa však pošťastilo. Asi to bolo nepríjemným (doslova až hnusným!) počasím, ktoré nás tento týždeň sprevádza. Pršalo, bola hmla. Nikomu sa nechcelo ani len nos vystrčiť na ulicu. Obchodná bola prázdna, ako som ju už dlho cez týždeň nevidela. Celkom som neverila, že si budem mať kde sadnúť, kedže len pred chvíľou odbila 13ta hodina, čo je čas obeda. Našťastie som mala miesto a usadila sa v kútiku pri okne pri horiacej sviečke. No hotová romantika.


Otvorila som jedálny lístok a na moje počudovanie bol v angličtine (niežeby som nerozumela po anglicky, ale je mi prirodzenejšie čítať ho po slovensky), nuž som siahla po druhom, ale ten na to bol tak isto. Poobzerala som sa okolo seba a keďže pri vedľajšom stole nikto nesedel, zobrala som si jedálny lístok odtiaľ. Ale smola, obidva boli aj na druhom stole v angličtine. Tak som si teda čítala po anglicky. 
Z kávičiek ponúkajú espresso, double espresso, cappuccino, latté, viedenskú kávu a frappé. Samozrejme majú v ponuke aj viacero druhov teplých čajov. Musím však poznamenať, že všetky nápoje, respektíve celá ponuka bistra je vo vyšších cenových kategóriách. Káva okolo 2 eur, jedlo okolo 5 až 6 eur a domáce limonády taktiež okolo 2 eur. Takže sa sa sem chystáte na kompletný obed aj s kávou, musíte sa pripraviť na to, že budete nútený siahnuť trošku hlbšie do peňaženky.
Objednala som si citrónovú limonádu a latté.




Kávu som dostala v kráásnej vintage šálke ozdobenú latté artom. Citronádka pekne krásne ako vždy v džbániku so slamkou a aj kúskom citróna. Ponúkam ešte jeden pohľad na šálku s kávou, nakoľko som sa do nej zaľúbila :).



Najnovšie som sa dala na pitie kávy bez cukru, lebo vraj iba tak si môžete vychutnať skutočnú chuť kávy. Mlieko jej chuť vraj iba zjemňuje, ale na druhej strane cukor ju vraj mení. Toľko múdrostí ohľadom pitia kávy!
Ku každej kávičke dostane zákazník malú sušienku - nepochybujem, že domácu a čerstvú, ako všetko, čo tu dostanete na tanieri alebo do šálky, a pohár vody.



Ak ste sa sem prišli aj najesť, stálice v jedálnom lístku veru nenájdete. Každé jedlo by som nazvala špecialitou, nakoľko sú to nezvyčajné jedlá na naše pomery. Rezne, mäso na prírodno s broskyňou či špagety a vyprážaný syr v jedálnom lístku veru nenájdete. Ak však máte chuť na quiche (francúzsky slaný koláč z lístkového cesta), quesadillu (základom je mexická kukuričná placka plnená syrom), alebo toskánsku ciabattu (taliansky druh chleba), poprípade nehorázne fantastický cezar wrap (tento skutočne musíte ochutnať!!), tak ste na správnej adrese. A budete sa teda zalizovať. 
Z ich jedál som už stihla vyskúšať viacero, ale jednoznačne najlepší a najchutnejší bol spomenutý cezar wrap. Vnútri nájdete grilované kuracie mäsko, opečenú slaninku, parmezán, čerstvé krutóny, sušené paradajky a šalát. Samozrejme nechýba aj dressing. Jedna báseň. A ešte ako krásne vám to naservírujú!


Pripájam fotky aj ďalších kulinárskych pochúťok:




No čo, už vám tečú slinky? A to som ešte nespomenula dezerty! Zákusok, ktorý najviac okúzlil moje zmysly v St. Germain, je jednoznačne jahodový cheese cake. Krehký ale zároveň jemný, sladký, ale nie až príliš a s ČERSTVÝMI jahodami. Nie len s džemom alebo jahodami z konzervy. Fantastický. A ešte k tomu aj so šľahačkou.


Inokedy som mala tú česť vyskúšať čokoládovú tortu na vrchu s postrúhanou bielou čokoládou. Nebíčko v papuli.


A aby som vás už naozaj presvedčila, že túto kaviareň treba navštíviť, pripájam ďalšie fotografie zákuskov (z internetovej stránky Bistra St. Germain).

čučoriedkový cheese cake
brownies cheese cake

slivková torta

cheese cake s jahodami

Zistila som, že všetky tieto úžasné, výborné a chutné torty a zákusky pre nich pečie pekáreň Home Bakery. Takže ak vás sladká ponuka zaujala, máte možnosť ponúknuť aj doma vašim hosťom takéto fantastické sladké potešenie.
Čo sa týka obsluhy, tak nemám zlého slova a ani písmena. Starajú sa o vás celý čas čo tam strávite. Každú chvíľku sa vás pýtajú, či máte všetko, či vám chutilo, či si prosíte ešte aj nejaký koláčik.
Normálne teraz som začala rozmýšľať, že sa dnes plesnem po vačku a pôjdem tam zbaštiť cezar wrap a ešte k tomu aj nejaký koláč! Mňam.

8 komentárov:

  1. suhlasim, suhlasim! mala som grilovany syr s malinovou omackou a cerstvym slalatikom a bolo to vyborne.. a v case obeda som k tomu dostaôla zadarmo bazovu limonadu co sa tak casto nevidi, takze velka spokojnost :) M.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krasne - a pravdivo - napisane :) St. Germain je uz dlho moje (nas viacerych) utocisko. Nebol absolutne problem nan namotat aj kopu dalsich ludi. Robia to skvele. A vynimocne ocenujem prijemny nevtieravy servis‚ to sa len tak nevidi. Je jasne‚ ze to ide od majitelov‚ takze - vsetky styri palce hore!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hlavně ty jejich pochutiny vypadají nádherně. Hned jsem na to dostala chuť. Ještě, když to doplní dobrá káva bez kofeinu, tak to musí být top. S kofeinem bohužel kvůli zdraví pít nemůžu, takže jsem taková noční můra všech kaváren, do kterých ale jinak strašně ráda chodím. :) Ten grilovaný sýr s malinovou omáčkou bych si ale dala klidně samotný a bez kafíčka. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Krásna kaviarnička. Z fotiek vyzerá útulne a aj to jedlo ?! No mňam. Budem si tam musieť zájsť! Neviete, či tam nerobia potrebné aj nejaké komornejšie akustické vystúpenie? Úplne by som tam videla nejakú slečnu ktorá hrá na ukulele "somewhere over the rainbow". Alebo proste muziku v tomto štýle. Takú tú pohodičku.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja, keď idem do lepšej kaviarne, je to pre mňa naozaj veľká udalosť. Viem, že to možno vyzerá zvláštne, ale chcem sa jednoducho pekne obliecť a cítiť sa dobre. Takto ma to učila už moja mamička, s ktorou som chodila do kaviarní po celom svete. Vždy, keď sme vyrazili muselo všetko do bodky sedieť a ladiť od peňaženky až po topánky.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Miluji tyto tematické kavárny a několik jich mám opravdu oblíbených. Do jedné se mnou ráda chodí i moje dcera, jelikož je to speciální čajovna a kavárna s tématikou FUNKO POP!, které jí uchvátilo již před několika lety a stále tyto postavičky sbírá a někdy dokonce vyměňuje na online bazarech, ale i srazech.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Wow, to vyzerá skvele, tam sa budem musieť niekedy pozrieť. Musím sa ale priznať, že ja som si teraz v Bratislave skôr zvykla na rozvoz jedla. V bistre alebo reštaurácii som nebola už pekne dlho. Vždy si radšej niečo objednám a nechám si to doviezť domov. To mi vyhovuje viac. Veľa som si v tomto ohľade teraz obľúbila túto stránku - https://www.foodpanda.sk/city/bratislava

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Veľmi pekne to tam u vás teda vyzerá, to ako len čo je pravda. Koľko vás prosím pekne tam valstne do kancelárie stál pakovy kavovar či to vlastne nie je tajné. Nechcem sa rozhodne nikoho dotknúť, ešte to tak. Človek by sa mal stretávať s ľuďmi, ktorí skutočne vedia niečo o živote.

    OdpovedaťOdstrániť