20. 10. 2013

Predstavujem Vám kávu

Káva, ktorá je druhou najpredávanejšou komoditou (hneď po rope), je nápoj pripravovaný z pražených zŕn viacerých druhov z vždyzeleného kríku/stromu Coffea. Dvomi najrozšírenejšími druhmi zŕn sú Coffea arabica a tuhšia forma Coffea canephora, ktorá ja však známejšia pod názvom robusta. Až 70% svetovej populácie uprednostňuje kávu arabicu, ktorá je jemná a aromatická. Zvyšných 30% pije robustu, ktorá má o niečo horkejšiu chuť, avšak na druhej strane obsahuje o 50% viac kofeínu ako arabica.
Kávovníky sú prestované takmer v 70 krajinách sveta. Všetka káva rastie v pásme tzv. Bean Belt, alebo aj Coffee Belt, čo znamená Zrnkový opasok, respektíve Kávový opasok. Táto oblasť sa nachádza medzi obratníkmi raka a kozorožca. Pre zaujímavosť: Hawaii je jediný štát USA, kde sa pestuje káva.


Káva rastie na stromoch - kávovníkoch, ktoré môžu narásť až do výšky 30 stôp, ale pestované sú do výšky okolo 10 stôp, aby mohli byť ľahšie obrábané a ich plody ľahšie zbierané. Kávové bobule sú vlastne svetlo červené a kávové zrniečka sú skryté v ich vnútri. Keď bobule dozrú, sú zbierané, spracované a vysušené, aby sa mohli vyťažiťzrniečka skryté vnútri. Tie sú potom pražené v rôznych teplotách, podľa toho, aká chuť sa má dosiahnuť. Proces samotného praženia sa začína po dosiahnutí 200°C. Káva nadobúda hnedastú farbu a zvyšovaním teploty postupne ešte viac tmavne. Zrno stratí vlhkosť, váha upraženej kávy klesne podľa typu praženia a vlhkosti zelenej kávy až o 10 až 20%. Postupne sa karamelizujú cukry a prebiehajú ďalšie procesy, pri ktorých káva získava neopakovateľnú arómu a chuť. Vyšším stupňom praženia klesá obsah kofeínu v káve. Dekofeinizácia kávy je proces, ktorý sa robí ešte keď sú zrnká zelené. Existuje mnoho spôsobov, akým sa odstraňuje kofeín z kávy, ale všetky zahrňujú alebo namáčanie v zŕn v teplej vode, alebo ich naparovanie, pri čom sa ešte používa rozpúšťadlo na rozpustenie olejov obsahujúcich kofeín. Extrahovaný kofeín je potom najčastejšie predávaný farmaceutickému priemyslu.



Po upražení musia byť kávové zrnká správne uskladnené, aby sa zachovala čerstvá chuť zrnka. Ideálne by obal mal byť vzduchotesný a uložený na chladnom, suchom a tmavom mieste.
Na to, aby vznikol kávový nápoj, musia byť kávové zrná pomleté a uvarené. Uvarenie v tomto zmysle znamená, že musia byť zmiešané s horúcou vodou dosť dlho na to, aby sa uvoľnila chuť, avšak nie pridlho, aby sa zase na druhej strane neuvoľnila prílišná horkosť a trpkosť kávy. Ideálna teplota servírovanej kávy by sa mala pohybovať v rozmedzí 68 až 79°C.
Káva sa pripravuje rôznymi spôsobmi, či už sa pridáva horúce mlieko, mliečna pena, šľahačka, alebo rôzne príchute. Akú kávu máte najradšej Vy?

1 komentár:

  1. Je pravda, že káva je pre mňa aj taký rituál. Preto mi nevadí ju piť pokojne večer. Nehovorím, že pred spaním. Ale keď máme napríklad skúšku s kapelou od šiestich večer, tak si jednoducho na skúške dám dobrú kávu a pri tom hráme na hudobné nástroje. Za mňa osobne je to lepšie ako napríklad jedno alebo dve pivá, pretože to navodí pohodu, ale môžem potom riadiť.

    OdpovedaťOdstrániť